Alle  Projekter  |  Boliger  |  Design  |  Indretning  |  Kirker  |  Kulturarv  |  Museer  |  Slotte

præsentationsbillede_KSAC

Detalje af en gargoil ved kalkstenfrisens hjørne.

St. Alban's Church

København

Den engelske kirke, St. Alban’s Church, i København er placeret tæt ved byens havn mellem kastellet og esplanaden. Kirken blev opført i 1885-1887 og tilhører den anglikanske kirke. Kirkens placering grænser op til kastellets voldgrav og indgår i fortidsmindets rekreative kvaliteter. Kastellet er et af Nordeuropas fineste bevarede fæstningsværker, som i dag er et vigtigt kulturhistorisk mindesmærke såvel som et åndehul for 

 

københavnerne. Kirken blev opført i victoriansk nygotik i perioden fra 1885-1887. Kirken blev tegnet af den engelske arkitekt Sir Arthur Blomfield og udført af Ludvig Fenger. Sir Arthur var en anset arkitekt, som primært arbejdede med kirkebygninger og restaurering i England. Som mange på hans tid benyttede Sir Arthur den victorianske tidsperiodes nygotik i sit formsprog.

St. Alban's Church set fra Kastellet. 

Vest facade.

Smedejernsdetalje.

Kig mod Kastellet.

Materialer og Kulturhistorie

Kirkens materialesammensætning afspejler, at bygningsværket blev til gennem et samvirke mellem engelsk og dansk byggeskik og kunstsyn. St. Alban’s Churchs unikke formsprog og materialevalg formidler bygningsværkets kulturhistorie. 

St. Alban’s Church er opført i Faxe Kalksten. Udvendigt er størstedelen af facadefladen beklædt med flinteknolde fra Stevns. Tagfladen er beklædt med Broseley-teglsten fra Shropshire, og indvendigt er der konsekvent blevet benyttet engelske kakler. Kirkens inventar er overordnet engelsk, og det samme gør sig gældende for kirkens blyindfattede vinduespartier.

Istandsættelse

I dag er bygningen en aktiv og elsket kirke med mange ugentlige begivenheder og en meget travl sommersæson, hvor den er et yndet turistmål. Men dette til trods lider kirken under udtjente og utilgængelige faciliteter, som besværliggør brugen af bygningen. Drachmann Arkitekter har gennemført forundersøgelser og er totalrådgiver på det samlede fremtidige projekt, som indebærer en ny tilbygning, optimering af toiletfaciliteter, istandsættelse af krypt, stenarbejder til nordfacaden og øget tilgængelighed.

St. Alban's Church set fra Gefionspringvandet.


FAKTA

Sted: København, Danmark

Bygherre: St. Alban's Church Committee
Bevaringsstatus: Fortidsminde  

Type: Tilbygning, restaurering og istandsættelse

År: 2015-

Status: Igangværende

Samarbejde: Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører A/S og Kirsten Lund-Andersens Tegnestue


Relaterede projekter

Christianborg Slotskirke

Restaurering | Genopbygning

Vallensbæk Gl. Kirke

Istandsættelse

Fredrikskyrkan

Restaurering | Transformation