Alle  Projekter  |  Boliger  |  Design  |  Indretning  |  Kirker  |  Kulturarv  |  Museer  |  Slotte

Fredriskkyrkan set på tværs af kirkeskibet

Fredrikskyrkan set på tværs af kirkeskibet. Foto: Jens Lindhe

Fredrikskyrkan

Karlskrona

Drachmann Arkitekter har taget Fredrikskyrkan med ind i fremtiden. Menigheden i kirken har en vision om at ville transformere Fredrikskyrkan til en mere aktiv kirke, hvor kirkens besøgende i højere grad kan mærke nærværet fra andre besøgende og kirkens medarbejdere. Det har blandt andet sat krav til en større

fleksibilitet i kirkerummets indretning. Dette har Drachmann Arkitekter sikret med en omfattende kirkerestaurering og nyindretning af kirken. Projektet er udført med respekt for de historiske materialer og ved at bruge forenelige og nye materialer, som har en lang levetid og patinerer smukt.

Det transformerede kirkerum uden kirkebænke. Foto: Jens Lindhe

Fredrikskyrkans interiør før transformation.

Plantegning.

Kulturhistorie og arkitektur

Trefaldighetskyrkan og Fredrikskyrkan er begge centralt placeret ved stortorvet i Karlskrona og regnes i dag som den klassiske romerske baroks fornemmeste monumenter i Sverige. Kirken, der er tegnet af den svenske arkitekt Nicodemus Tessin d.y., blev indviet i 1744. Barokkens stilideal blev anvendt for at fremvise Sverige som en stormagt, og kirken som symbolbygning står i dag som en magtmanifestation af dette. Fredrikskyrkan blev sammen med flådehavnen i Karlskrona optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1998.

Indvendigt fremstod kirken før restaurering hvidkalket med et kalkstensgulv (Ölandssten) som changerer i grønne, grå og røde nuancer. Revner i vægge og hvælv er blevet restaureret. Gammel limfarve er fjernet og kalket. Kirken er blevet energioptimeret, og der er installeret gulvvarme i hele kirken. Dette indebar, at alle Ølandsfliserne forsigtigt måtte tages op, mærkes og opbevares, indtil gulvvarmen var udført og fliserne igen kunne genplaceres på deres oprindelige plads.

Arbejdsrum skabt over kirkens pulpitur i syd. Foto: Jens Lindhe

Fredrikskyrkan set indefra mod alter. Foto: Jens Lindhe

Fredrikskyrkans nye indgangsparti set indefra. Foto: Jens Lindhe

En levende kirke i en levende verdensarv

Fredrikskyrkan har gennem tiden gennemgået en række istandsættelser, senest i 1913-1915, hvor blandt andet kirkebænkene kom til. Nyindretningen af kirken har ført den tilbage til sit oprindelige udtryk som Tessin d.y. havde tænkt. Tidssvarende løsninger er tilføjet passende til kirkens liv i dag.

Kirkerummets arkitektoniske stil er stærkt og entydigt, hvilket gør at rummet kan bære disse ændringer uden at miste sine bærende kulturhistoriske kvaliteter. Dermed går de moderne elementer i dialog med den oprindelige arkitektur, og tilføre et nyt lag til verdensarven.

Liturgisk symbol på døren ind til konsistorium. Foto: Jens Lindhe

trædør med detalje

Detalje. Foto: Jens Lindhe

glasdør med detalje

Detalje.. Foto: Jens Lindhe

Fredrikskyrkan - et mulitifunktionelt kirkerum

Drachmann Arkitekter har med sit arbejde øget kirkerummets fleksibilitet og skabt en multifunktionel kirke. Hvert eneste element er designet unikt til kirkerummet med fokus på enkelhed og på at få skabt elementer med flere funktionsmuligheder. Kirkebænkene er derfor taget ud af kirken og erstattet med løse stole, som kan opstilles efter behov. Der er desuden etableret et sænkbart stoledepot i kirken. Stoledepotet fungerer ligeledes som scene med seks indbyggede podier til koret, som kan indstilles individuelt. Visionen er, at holde kirken åben døgnet rundt med 

diakoner, præster og sorgmedarbejdere tilgængelig for de besøgende. Der er derfor sikret universel adgang via hovedtrappen, hvor der blevet introduceret en lift. I våbenhuset er ligeledes etableret nye toiletter og tekøkken. Da der i fremtiden skal være mulighed for, at flere aktiviteter kan foregå i kirken på samme tid, skabes der et rum under hvert pulpitur i korsarmene. Ovenpå det sydlige pulpitur bliver der etableret kontorarbejdspladser og mødelokale for kirkens ansatte. På det nordlige pulpitur opstilles det originale orgel igen, med en ny orgelfacade.

 

Presserum

Er du journalist eller medie og ønsker at omtale projektet, er du velkommen til at hente pressefotos og tekster til fri afbenyttelse. Husk at kreditere fotografer, som du finder henvisning til i vores fotoarkiv. Find vores presserum her

 


FAKTA

Sted: Karlskrona, Sverige

Bygherre: Svenska Kyrkan

Bevaringsstatus:  UNESCOs Verdensarvsliste 

Type: Restaurering og transformation

År: 2014-2018

Status: Afsluttet

Omfang: 110.000.000 SEK

Samarbejde: Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører A/S, Gade & Mortensen Akustik A/S og Studio Daniel Siim 

 


Relaterede projekter

Vonsild Kirke

Restaurering

St. Alban's Church

Tilbygning | Restaurering

Christianborg Slotskirke

Restaurering I Genopbygning