Alle  Projekter  |  Boliger  |  Design  |  Indretning  |  Kirker  |  Kulturarv  |  Museer  |  Slotte

præsentationsbillede_KMK

Marmorkirkens indgangsparti efter facaderestaureringen.

Marmorkirken

København

Marmorkirken eller Frederikskirken, som er dens officielle navn, ser sig selv som en levende citykirke. Kirken ligger i dag som et ikonisk vartegn midt i det Københavnske bylandskab. Kirken er ikke kun for sognets beboere, men tiltrækker dagligt besøgende fra ind og udland. Men sådan som kirken fremstår i dag, med sine rene hvide marmorfacade under sin irgrønne kuppel, er i byens lange historie et forholdsvis nyt syn. Allerede da Frederikskirken blev indviet i 1894 var den sort af forurening, da opvarmningen i de mange omkringliggende lejligheder, værksteder og erhvervsbygninger foregik med kul i kakkelovne. Ole Drachmann stod som partner hos Erik Møller for rensning af kirkens facade, hvilket viste sig at være en udfordrende opgave, da kirkens facade består af adskillige forskellige materialer.

Det betød, at flere forskellige afrensningsmetoder måtte tages i brug. De store overflader af Gjellebæk marmor blev renset meget nænsomt. Sammen med Cortex udviklede vi en ny metode til projektet hvor facaden blev renset ved hjælp af vandtåge. Sarte dekorative elementer blev renset med den nyudviklede laserrensningsmetode.

Den oprindelige arkitekt Nicolai Eigtved så Frederikskirken som højdepunktet i Frederiksstaden. Facaderestaureringen stod færdigt til 250 års jubilæet for Fredrikstaden, og er nu ikke kun et højdepunkt i Fredrikstaden, men i det københavnske bylandskab.

V

Ole Drachmann stod for løsning af opgaven som partner hos Erik Møller Arkitekter. EMA er indehaver af rettighederne til projektet.

marmorkirken-da

Marmorkirken før rensningen af facaden.

marmorkirken-f-m

Marmorkirken før rensningen af facaden.

marmorkirken-e-m-2

Marmorkirken før rensningen af facaden.

marmorkirken-e-m

Marmorkirken efter rensningen af facaden.

marmorkirken-f-m-2

Marmorkirken efter rensningen af facaden.


FAKTA

Sted: København, Danmark

Bygherre: Frederikskirkens Menighedsråd
Bevaringsstatus: Kirke

Type: Facaderestaurering 

År: 1999 

Status: Udført

Foto: Jens Markus Lindhe


Relaterede projekter

Christianborg Slotskirke

Restaurering | Genopbygning

Vallensbæk Gl. Kirke

Istandsættelse

Fredrikskyrkan

Restaurering | Transformation