Alle  Projekter  |  Boliger  |  Design  |  Indretning  |  Kirker  |  Kulturarv  |  Museer  |  Slotte

Tornbladsinstitut Lund udefra

Tornbladsinstitut set udefra. 

Tornbladsinstitut

Lund

Tornbladsinstituttet er en funktionalistisk bygning fra 1930’erne, som Drachmann Arkitekter har fået ansvaret for istandsætte og opgradere til at kunne rumme et moderne forskningsmiljø, samt en større embryologisk samling i kælderen. Bygningen har i flere år stået over for at skulle istandsættes, men opgaven var udsat, da man ikke vidste, hvordan man skulle håndtere den embryologiske samling, som lå hengemt bag en branddør i kælderen. En samling, som nok havde mistet sin umiddelbare videnskabelige relevans, men som i dag er et historisk vidnesbyrd over medicinsk forskning i Sverige. Samlingen indgår nu i den samlede bevaringsplan for huset, og er inden istandsættelsen påbegyndtes blevet taget ud og transporteret til Biologiska museet til en nænsom restaurering, hvorefter den føres tilbage i nyindrettede udstillingsfaciliteter.

Tornbladsinstituttets kulturhistorie og arkitektur

Tonbladsinstituttet også kaldet Embryologisk Institut, er opført i 1933-1934 af den svenske arkitekt Arnold Salamon-Sørensen. Tornbladsinstituttet blev skænket som en donation til Lunds Universitet af Hotelejer Hjalmar Tornblad. Hans gode ven professor Ivan Bromans havde igennem sit videnskabelige arbejde skabt en unik samling af menneske og dyre fostre. Det var Tornblads ønske, at man via hans donation kunne skabe de fysiske rammer, som kunne sikre samlingen for eftertiden. Donationen beløb sig på 100.000.- svenske kroner og gik både til opførelsen af Tornbladsinstituttet og dets indretning. Huset er opført i røde tegl og med 

 

mønstermurværk ved vindueslysningerne. På hovedfacaden ses et vindfang centralt placeret og over denne en altan med muret rækværk. På dette rækværk står, der med enkeltsiddende bogstaver direkte opsat på facaden, ”Tornblad – Institut”. Oprindeligt var huset opført med et fladt tag med et muret rækværk omkring. Taget var ydermere indrettet med en lille ottekantet bygning, samt bure til blandt anet at holde aber i. Det flade tag gav dog fugtproblemer da vand trængte ind. Dette udbedres i 1952 af Hänry Carlson, hvor det oprindelige flade tag udskiftes med det eksisterende sadeltag af tegl.

 

Tornbladsinstitut trappeopgang Drachmann Arkitekter

Trappeopgang i Tornbladsinstitut.

Trappe lys tornbladsinstitut Drachmann Arkitekter

Trappe. 

Tornbladsinstitut kig gennem gang

Tornbladsinstitut set med kig gennem gang. 

Renovering og nyindretning af Tornbladsinstitut

Universitetet ønsker med istandsættelsen at åbne for brugen af bygningen samt at sikre samlingens kulturhistoriske værdier. I projektet indgår derfor en ny planløsning indrettet primært med kontor og møde faciliteter samt seminarierum. Alle tekniske installationer opgraderes, og rum i kælderen klima- og brandsikres yderligere til den embryologiske samling, så den også i fremtiden kan indgå i instituttets forskning. Dertil er bygningen blevet gjort tilgængelig og farvesat i harmoni med bygningens arkitektoniske udtryk og kulturhistorie.


FAKTA

Sted: Tornbladinstitut, Sverige

Bygherre: Lunds Universitet

Type: Istandsættelse og nyindretning

År: 2017-

Status: Igangværende


Relaterede projekter

Kungshuset

Transformation | Nyindretning

Historiska Museet

Addition | Nyindretning

Skeppsgossekasernen

Renovering | Indretning