Alle  Projekter  |  Boliger  |  Design  |  Indretning  |  Kirker  |  Kulturarv  |  Museer  |  Slotte

Vartov Kirke præsentationsbillede_KVAK

Lysindfald gennem det mundblæste glas. 

Vartov Kirke

København


Vartov kirke har historiske rødder, som strækker sig helt tilbage til det tidligste København. Kirkens bygninger var oprindeligt opført til hospital, med sit fundament hvilende på resterne af Absalons bymur. I 1724 blev grundstenen til Vartov fattighospital lagt, og allerede året efter kunne fløjen mod Løngangsstræde tages i brug. De følgende år blev der bygget en fløj mod Vestervold og i Farvergade.

Vartov fattighospital rummede en mindre kirke i direkte forbindelse med sygestuerne. I 1753 vedtog man at udvide antallet af sengepladser, og kirken måtte derfor vige pladsen. I årene efter blev en ny kirke opført, som kunne tages i brug i 1755. I forbindelse med opførelsen af den nye kirke besluttede man at genanvende både altertavle, prædikestol og andre dele fra den oprindelige kirke. Ole Drachmann havde som partner i Erik Møller ansvar for en gennemgribende restaurering og istandsættelse af kirken interiør. .

 

Restaurering af kirken

Kirken, der gennem mange år var været malet i lysegrå nuancer, var medtaget af mange års brug. Alterpartiet og prædikestolen gennemgik derfor en omfattende snedkermæssig restaurering og senere en nænsom retouchering og forgyldning. Enkelte steder også en opmaling hos en malerkonservator. Alterpartiets udsmykning fremstår i dag markant og klart i sit udtryk. Kirkebænkene blev malet i en mørkegrå nuance for at opnå en fin kontrast til den lysere grå farve, der går igen på rummets øvrige træværk. Ligeledes blev knæfaldet med udgangspunkt i det oprindelige nyfortolket. Udskiftningen af vinduernes ugennemsigtige industriglas til mundblæst glas gør lysindfaldet mere behageligt.

V

Ole Drachmann stod for løsning af opgaven som partner hos Erik Møller Arkitekter. EMA er indehaver af rettighederne til projektet.

 

Vartov Kirke Stole

Salmenummertavle.

Varov Kirke døbefond og orgel

Døbefond og orgel.

Vartov Kirke -kirkebænke

Kirkebænke.

Vartov Kirke nyt knæfald

Det nye knæfald.

Vartov kirke udsnit af dør med dørhåndtag

Udsnit af dør.

Vartov Kirke stole set fra oven

FAKTA

Sted: København, Danmark

Bygherre: Vartov Kirkes Menighedsråd

Bevaringsstatus: Kirke

Type: Restaurering og istandsættelse

År: 2003

Status: Udført

Foto: Ole Drachmann


Relaterede projekter

Fredrikskyrkan

Restaurering | Transformation

Vallensbæk Gl. Kirke

Istandsættelse

St. Alban's Church

Tilbygning | Restaurering